LA D.O. D’ ALELLA, VINS DE QUALITAT AMB TRADICIÓ.

Una Denominació d’Origen és un conjunt de vins que compleixen uns requisits i unes característiques comunes. Al Maresme (comarca de Barcelona) existeix la D.O. d’Alella la qual té una sèrie de trets que la diferencien de la resta.

Les varietats usades a l’hora de fer el vi hauran de ser: Chardonay, Chenin, Macabeu, Malvasía, Moscatell de grà petit, Parellada, Picapoll blanc i Sauvignon blanc en cas de que es vulgui fer un vi blanc, o ; Cabernet Sauvignon, Garnatxa peluda, Merlot, Monastrell, Pinot Noir, Samsó , Sumoll Negre, Syrah i Ull de llebre, en cas de que es vulgui produïr un de negre. Ara bé, els reglaments de la D.O. recomanen utilitzar Garnatxa blanca, Moscatell o Pansa blanca pels blancs i Garnatxa tinta pels negres.

Un altre requisit és el de pertànyer a una zona geogràfica determinada. En aquest cas s’inclourà diversos municipis del Maresme (Alella, Montgat, Argentona, Cabrils, El Masnou, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Teià, Tiana i Vilassar de Dalt) i del Vallès Oriental (La Roca del Vallès, Martorelles ,Montornès del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Vallromanes i Vilanova del Vallès).

Resultat d'imatges de D.O ALELLA

El reglament no acabarà aquí. Per poder formar part d’aquesta denominació d’origen la producció màxima per hectàrea haurà de ser de 12.000 kg de raïm i de 78 Hl de vi per les varietats blanques. Per les negres, en canvi, la producció màxima admesa serà de 10.000 Kg de raïm i 60 Hl de vi. A l’hora de fer un vi amb D.O. Alella també es tindrà en compte l’embotellament i l’etiquetatge. L’embotellament s’haurà de realitzar a les bodegues que facin aquesta activitat sempre i quan estiguin inscrites i el disseny sigui aprovat. Serà per aquests cellers inscrits per on es mouran les ampolles de la denominació d’origen d’Alella i no per altres. Les etiquetes també deuen de seguir uns patrons per poder ser reconeguts per la D.O. Aquestes són: que aparegui el nom del municipi del embotellador, el grau alcohòlic, el nom d’inscripció, indicar si procedeix de l’existència de solfits, indicar el nom comercial, El nom d’una varietat si el vi procedeix en un 85% o més d’aquesta varietat, l’any de la verema i altres aspectes que es poden trobar a la pàgina oficial de la D.O. ALELLA. 

Esta entrada fue publicada en Coneixent el vi. Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *